Hansgrohe Superprestige Cyclocross Ruddervoorde - 6 november 2016Superprestige-hattrick voor Mathieu van der PoelMathieu van der Poel heeft na Gieten en Zonhoven nu ook de Superprestigemanche in Ruddervoorde gewonnen. Opnieuw na een duel met Wout van Aert, die alweer tweede werd en dus zijn achterstand in het klassement tot drie puntjes beperkt ziet. Laurens Sweeck werd - ook al zoals in Gieten en Zonhoven - derde.


Opnieuw een tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert dus. Michael Vanthourenhout gaf wel even de indruk mee te kunnen gaan met de wereld- en de Nederlandse kampioen, maar toen Van der Poel zijn handschoenen uittrok en vervolgens stevig doortrok in het zand, was Van Aert de enige die in de buurt kon blijven. Makkelijk had hij het niet, maar na een foutje van de leider kon hij toch weer aanpikken.

Een fietswissel bleek vervolgens cruciaal. Van Aert wilde verder op een proper exemplaar, maar dat liet Van der Poel toe om andermaal enkele lengten voorsprong te nemen. Hij diepte die bonus ook wat verder uit, maar doordat de Nederlander de kleine foutjes bleef opstapelen, bleef Van Aert hem binnen schot houden. Pas toen deze laatste in de slotronde zijn ketting zag blokkeren, was het definitief voorbij.

"Dat probleem heeft me zeker niet de zege gekost, want ik had de strijd eigenlijk al net ervoor opgegeven", erkende Van Aert. "Het had overigens ook niets te maken met wat me in het begin van het seizoen enkele keren overkwam. Dat probleem werd ondertussen opgelost, alleen bleef ik met mijn pedaal achter de beschermende plastic aan een paaltje hangen en daardoor raakte mijn ketting geklemd."

"Nee, mijn fietswissel was veel meer cruciaal in het uiteindelijke resultaat. Ik dacht dat het een goed moment was om van fiets te wisselen, maar ik verloor daar veel meer tijd mee dan ik had verwacht. Achteraf bekeken had ik het niet mogen doen. Zijn vinnigheid liet Mathieu vervolgens immers toe om het verschil verder uit te diepen."

Van der Poel: "Veel beter dan dinsdag, maar nog niet super"

"Toen Wout die fietswissel doorvoerde, had ik dat eigenlijk niet meteen gemerkt", aldus Van der Poel. "Pas voorbij de materiaalpost zag ik dat ik enkele lengten voorsprong had en natuurlijk ben ik vol doorgegaan. Zo zit de cross nu eenmaal in mekaar. Hij wilde voordeel halen door een propere fiets te nemen, ik door die enkele meters voorsprong te verdedigen en indien mogelijk uit te bouwen."

"Deze overwinning doet enorm deugd na wat mij dinsdag op de Koppenberg is overkomen. Ik denk niet dat ik ooit zoveel heb gerust en geslapen als de dagen na die wedstrijd. Op een parcours dat mij uitstekend ligt was ik vandaag alweer een pak beter, al had ik zeker nog geen superdag. In het begin van de wedstrijd had ik al eens een kloofje geslagen en als ik echt goed ben, geef ik dat normaal gezien niet meer uit handen. Nu wel, ook al omdat ik toch enkele foutjes maakte."

"Het is mooi dat ik de eerste drie wedstrijden in deze Hansgrohe Superprestige heb gewonnen, maar het verschil met Wout blijft heel beperkt. Volgende week in Asper-Gavere wacht een parcours dat hem iets beter op het lijf is geschreven en daarna volgt Francorchamps, waar ik vorig jaar totaal niet meespeelde. Aan die wedstrijd wil ik dan ook nog niet te veel denken, maar als ik goed ben, moet ik ook daar een sterke prestatie kunnen leveren."

Laurens Sweeck weer beste van de rest

Laurens Sweeck zorgde er uiteindelijk voor dat we nu al voor de derde opeenvolgende keer exact hetzelfde podium kregen. Iets voor half koers nam de pechvogel van zaterdag in Sint-Niklaas die positie in handen om die vervolgens ook zonder al te veel problemen vast te houden. Kevin Pauwels en Jens Adams maakten de top vijf compleet.

"Net als in Gieten en Zonhoven was ik de op twee na beste in koers, dus kan ik met een nieuwe derde plaats alleen maar tevreden zijn", stelde Sweeck. "Mathieu en Wout gingen er weer snel vandoor. Op momenten dat ze naar mekaar keken, kon ik wel wat naderen, maar ik zat toen al op mijn limiet te rijden en wist dus dat ze even later opnieuw verder zouden wegrijden. Gezien het puntensysteem sta ik in het klassement nog in hun buurt en als ze eens pech zouden kennen, zou ik zomaar over hen heen kunnen springen, maar dat wens je natuurlijk niemand toe. Nee, ik wil de komende wedstrijden in eerste instantie mijn derde plaats in de stand verdedigen."

Hier kunt u de volledig uitslag bekijkenSPONSORS